Tuesday, 30 April 2013

Tak tahu antara dua…

Yang mana satu...?


Hidup kita sering dihadapkan dengan pelbagai pilihan. Anda setuju dengan saya? Atau anda ingin membantah? Sila tinggalkan komen. Senyum jelir lidah. Ehehe!

Anda tak percaya? Baik, cuba anda dengar bait-bait lirik lagu ‘suratan atau kebetulan’ by uncle Kenny and the gang. Ada satu line ni yang memang pergh! Macam tombak kena jantung rasanya. Sakit!

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Wow! Menusuk kalbu bukan? Nah! Sekarang pasti anda sudah mempercayai saya. Mungkin?

‘Errr, dia nak cerita apa pulak kali ni?’

‘Dah lama Brader Jepp tak jiwang-jiwang macam ni. Awhhh! So sweet…’

Errr, sekejap. Saya nak ambil baldi. Bluekkk!!!

Kadang-kadang kita akan dihidapkan dengan macam-macam pilihan. Bukan kadang-kadang bahkan selalu. Kalau lepak dengan kawan-kawan, nak tengok wayang ke nak main bowling.

Even kita dah decide nak tengok wayang pun kita akan berada dalam keadaan DILEMA. Ya! DILEMA untuk memilih. Inilah! Inilah yang ingin saya ungkapkan. Susah sangat nak keluar. Inikalilah! Errr…

Sila bayangkan. Anda seorang akh atau ukht. Ehhh? Apa tu? Ok lah, anda seorang ABDULLAH KHALIFAH. Errr, macam promote nama je. (Baca Kaulah! Siapa lagi?)

Situasinya, anda baru sahaja dapat sms cinta dari DIA. Anda terasa seperti ditikam di perut. Habis rosak usus anda. Jadi, anda turut ingin menikam sahabat anda yang lain.

 Sesungguhnya orang-orang kafir itu sama saja bagi mereka, engkau (Muhammad) beri peringatan atau tidak engkau beri peringatan, mereka tidak akan beriman. Allah telah mengunci hati dan pendengaran mereka, penglihatan mereka telah tertutup, dan mereka akan mendapat azab yang berat.
(Al-baqarah,2:6-7)

…….apakah kamu beriman kepada sebahagian Al Kitab (Taurat) dan ingkar terhadap sebahagian yang lain? Tiadalah Balasan bagi orang yang berbuat demikian daripadamu, melainkan kenistaan dalam kehidupan dunia, dan pada hari kiamat mereka dikembalikan kepada siksa yang sangat berat. Allah tidak lengah dari apa yang kamu perbuat.
(Al-baqarah,2:85)

Errr, macam nak bertukar jadi angry bird la pulak rasanya. Kan senang, tak payah nak kena buat amalan. Dosa pahala semua takde kira. Boleh curi cacing, boleh langgar abam babi. Tak payah nak solat, tak payah sibuk-sibuk pergi daurah sana, tak payah nak berbulatan gembira. Seronoknya, alangkah!

Allah menyediakan bagi mereka surga-surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai. Mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Itulah kemenangan yang agung.
(At-taubah,9:100)

Errr, tapi… Anda taknak kejar syurga DIA? Ibarat anda berada dalam pertandingan bola sepak. Anda dari kumpulan selangor. Dan anda sedang menentang Barcelona FC. Anda pula dijanjikan kemenangan. Dan itulah anda rasakan kemenangan terbesar. Anda taknak??

Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?
(As-saff,61:10)

Anda ingat syurga tu murah? Kalau anda hendakkan sebuah Lamborghini, pasti anda perlukan usaha kerja keras ibarat bekerja seperti anda akan hidup 100 tahun lagi, bukan? Habis, syurga?

Syurga itu sumpah mahal anda tahu? Anda tahu syaratnya?

Sesungguhnya (surga) ini benar-benar kemenangan yang besar. Untuk kemenangan serupa ini hendaklah berusaha orang-orang yang bekerja.
(Ash shaffaat,37:60-61)

Wahai orang-orang yang beriman! Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (ugama) Allah sebagaimana (keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: "Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan ugamaNya)? Mereka menjawab: "Kamilah pembela-pembela (ugama) Allah!" (setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Isra'il beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. Lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang yang menang.
(As-saff,61:14)

Anda nampak permainan di situ? Ehehe!

Tapi! Anda yang terhegeh-hegeh inginkan kemenagan itu sedang menghadapi kesulitan yang boleh tahan besar juga. Apa dia? DILEMA!

 Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.
(As-saff,61:2-3)

Gulp! Cuak gila nih! Kalau cakap, tapi tak buat. Ajak orang buat itu, buat ini. Tapi diri sendiri terkapai-kapai. Buat dakwah sana-sini tapi still berlaga-laga mata dengan ikhwah dan akhawat.
Fuhh!!! DILEMA bro! Macam mana ni??

Baik! In case ada antara kita, anda atau saya memiliki dilema seperti ini. Bukankah lebih baik, anda menjadikan sms cinta dari DIA ini sebagai catalyst untuk anda bergerak lebih laju. Anda mungkin akan dapat memecut shinkansen (kereta api jepun).

Kalau anda mengharapkan diri anda menjadi perfect 100%. Saya yakin dan amat pasti, geng-geng malaikat akan turun dan berkata pada anda.

‘Tahniah! Anda terpilih untuk bersama kami!’

Istiqamah lebih baik, bukan?

..BraderJepp..

Berikutan hal bahawasanya, blog ini adalah milik penuh 3 ikhwah yang bertatih-tatih ke syurga. Masing-masing ada cara penulisan masing-masing. Maafkan kami atas segala kekhilafan. insyaALLAH post selepas ini akan saya perkenalkan dua ikhwah lagi yang bersama dalam perjuangan SYAHADATUL HAQ ini. Jzkk!

Wednesday, 24 April 2013

Fitnah? Salah siapa?

Aku kah?



Assalamualikum warahmatullah. First time bagi salam before start menulis. Bersebab, anda tahu? Ok, apa sebabnya?

Sebabnya, saya minta agar anda menjawab salam ini. Dan saya harap anda akan jawab segala persoalan saya selepas ini. Bukan di dalamkomen dibawah ini. Cukup sekadar anda renungkan dan jawab sendiri dalam hati.

Sebelum tu, saya harap anda semua dapat serius membaca post ini. Post kali ini bersifat nakal dan ingin menggertak jiwa dan santun anda. Awas bagi mereka yang kerjanya asek bergurau 24 jam. Anda tidak sesuai membaca. Melainkan anda mulai serius selepas titik noktah saya selepas ini.

Baik, anda bersedia?

Baru-baru ini, saya dikejutkan dengan berita yang sangat mengecewakan. Bukan adik saya tak lepas test JPJ atau kakak saya fail dalam final exam. Bukan! Itulah berita tentang  jalan yang indah ini. Jalan mencari cinta DIA.

‘Saya dengar BULATAN-BULATAN GEMBIRA (usrah) di sini bawak ajaran syiah?’

Pang! Terasa seperti kepala diketuk dengan batang besi. Kepala yang tersengguk-sengguk tadi terus-menerus tegak mendengar ayat tersebut terselit keluar dari mulut ustaz yang sedang menyampaikan kuliah maghribnya.

Terasa ingin menjawab saje.

‘Kami ada tambah kalimah azan dengan kalimah ALI ke?’

‘Anda pernah nampak kami merobek dada kami pada 10 muharram?’

‘Atau anda pernah terdengar kami bersyahadah dengan menambah ALI selepas nabi MUHAMMAD?’

Saya tidak berniat ingin menyalahkan ustaz, makcik café, abang cleaner atau sesiapa sahaja. Perkara sebegini sering berlaku. Lagi-lagi di akhir zaman seperti ini dunia penuh dengan fitnah. Fitnah terhadap ISLAM. Fitnah terhadap orang yang membawa ajaran ISLAM dan fitnah terhadap mereka yang ingin mengamalkan dan memperjuangkan islam.

Persoalannya? Salah siapa? Anda nak salahkan makcik café atau abang cleaner? Errr….Mereka tak buat salah apa pun rasanya. Habis tu? Salah siapa?  

Celakalah bagi orang yang bercerita kepada kaum tentang kisah bohong dengan maksud agar mereka tertawa. Celakalah dia... celakalah dia…
(Riwayat Abu Dawud dan Ahmad)

‘Errr, kenapa dengan hadis ni?’

Anda ada cermin? Pergi ambil cermin kejap, mari kita lihat diri sendiri. Kalau boleh cermin mahal sikit biar boleh lihat diri kita sampai ke akar umbi. Ehehe!

Baik, mungkin anda terlupa. Mari kita cuba ingatkan. Kalau dulu kita ada belajar tentang qauliyah (perkataan) dan fi’liyah (perbuatan). Alaaa, macam beriman dari segi qauliyah dan fi’liyah. Syirik dari segi qauliyah dan fi’liyah. Macam tu jugak lah hadis kat atas tu.

Anda nampak permainan dia?

Kekasih ALLAH mencela mereka yang berkisahkan kebohongan. Yang menyebarkan fitnah. Tetapi itu dari segi qauliyah. Anda rasa, anda agak-agaklah fitnah dari segi fi’liyah ada tak? Berapa banyak dalam diri kita?

Dalam i/c tertera ISLAM. TAPI, kita orang pertama yang membangkang islam.

Kita solat 5 waktu sehari semalam. TAPI, kita main futsal pakai seluar pendek.

Kita baca al-Quran nak tambah pahala. TAPI, kita langgar hukum-hukum dalam tu.

Kita ikut jalan TARBIYAH dan DAKWAH. TAPI, masih bergaul-uli, ramah-mesra, terbahak-bahak, sesama ikhwah dan akhawat. Sesama boboy and gegirl.

Kita pergi DAURAH sana-sini. Bertemu sesama ikwah mencari ukhwah. Berjumpa sesama akhawat merapatkan ukhwah.

TAPI, kita orang paling khusyuk apabila berada di medan DOTA dan sekutu dengannya.

TAPI, Kita juga yang paling seksi, anggun, menawan menggayakan fesyen berbaju tapi berbogel.

Kita melaungkan Syahadatul Haq dan Sayounara Jahiliyyah. TAPI, kita masih leka dibuai buaian cinta 3 bulan.

Erghhh! Tolong cabutkan tombak tersusuk di jantung saya. Sakit laaa

Kesan lepas tu. Islam difitnah agama kejam. Pembunuh nombor satu dunia. ‘ISLAM TERRORIST!’. Islam dikenali agama kuat sembang. Islam famous dengan dadah, rempit, buang bayi, disko! Puncanya???

Anda sudah lihat cermin tadi? Ya, kita lah! Anda lah! Saya lah! Kita semua menjadi punca semua ini berlaku.

 Disebabkan kita. Golongan ‘not yet muslim’ tidak ada rasa lagi untuk mencari islam. disebabkan kita, mereka yang membawa ajaran islam, yang mencari TARBIYAH menghulur DAKWAH difitnah. Dikatakan kuat sembang. Hanya tahu berbulatan sahaja. Hakikatnya, seperti ‘iron baju takde letrik’.

Bersegeralah beramal sebelum datangnya fitnah seperti sepenggalan malam yang gelap gulita, seorang laki-laki diwaktu pagi masih mukmin dan diwaktu petang telah menjadi kafir, dan diwaktu petang masih beriman dan paginya menjadi kafir, ia menjual agamanya dengan kesenangan dunia
(Riwayat Ahmad - 8493)

Monday, 15 April 2013

Hausnya...Ada sesiapa boleh bagi air sikit?

Haus...Penat...


Bayangkan anda berada pada hujung minggu. Pergh! Sumpah penat laa kan dengan assignment yang berlambak. Tambah nak stadi lagi next week nak exam. Huh

Lepas subuh di mesjid kg pasir dua butir. Anda berhajat nak terus balik. Penat la katakan.

‘Manusia biasa perlukan rehat yang cukup, tidur 6 jam, blablabla….’

‘Asek-asek mengaji je. Buat laa pulak benda lain, bosan…’

‘Errr, mathurat tu baca petang laa. Pagi ni sejuk semacam. Kalau dapat tidur dengan selimut dari Venice mak beli semalam, walawehhhh…!’

Tiba-tiba, uncle tukang azan mesjid membuka kaset klasik bacaan ayat-ayat cinta oleh Syeikh Masyari Rashid al-Afasi. Pergh! Mengashikkan, adele pun kalah kutt.

Kemudian apabila Talut keluar bersama-sama tenteranya, berkatalah ia: ’Sesungguhnya Allah akan menguji kamu dengan sebatang sungai, oleh itu sesiapa di antara kamu yang meminum airnya maka bukanlah ia dari pengikutku, dan sesiapa yang tidak merasai airnya maka sesungguhnya ia dari pengikut, kecuali orang yang menceduk satu cedukan dengan tangannya’……………
(Al-baqarah,2:249)

Ehhh, kisah Talut dan Jalut??? Macam pernah dengar murabbi cerita haritu. Ahhh! Lupa pulak....

Ok, jom seselow kita ingat. Ehehe

Talut actually, adalah Raja selepas kewafatan nabi  Musa. Talut diangkat menjadi raja oleh Empunya zat yang sumpah maha tinggi tiada sekutu bagiNYA. ALLAH Azza wa Jalla. Wow!

Kalau sekarang, Raja-raja melayu semua dok melayu. Sampai ada bertepuk-tampar, siku-menyiku, jentik-menjentik, geli- menggeli sesama sendiri semata-mata berbicara mengenai jawatan sultan atau raja sekarang yang semua masih menggaru-garu kepala yang tak gatal, tentang tugas raja sekarang.

Wahh! Melampau nampak BraderJepp. Kian menajam keyboard dia. Hehe

Hah! Anda kena tahu. Raja-raja dahulu, Talut, Sultan Muhammad al-Fateh, bahkan baginda S.A.W sendiri sebagai ketua negara pergi ke jalan untuk menghadap kafir-kafir yang menentang Azza wa Jalla. Bukannya, pergi membeli pemain sepak guli bernilai jutaan malah billionan untuk membarisi tentera-tentera al-Takzim.

Upssss! Riwayat ini tiada kaitan antara hidup dan mati…Senyum jelir lidah

Diabadikan memori silam kisah pahit manis raja Talut dalam surah lembu. Ayat 246-251. boleh cari sendiri. Tak berat pun rasanya surat cinta DIA tu.

Dah kata dia ni pergi berperang kan. So, ada lah tentera dia yang ramai tak terhitung dek belasan jari ni. Tapi kan, nak kena lawan dengan kapir-kapir ni bukan senang taw. Kalau nak menang, ramai cemana pun tapi badan lembik tak makan sayur. Errr?

 Muka ganas cemana pun hati ada taman. Takut, ramai yang pengsan je padahal baru tengok pedang-pedang askar Jalut berkelipan bak bintang di angkasa. Cewahhh!

Kualiti bukan kuantiti!

Yeah, pantun satu kerat. Itu lah gambaran kepada kisah Talut dan Jalut. DIA yang maha memilih dan menapis pahlawan-pahlawan untuk berada di jalan DIA yang sumpah panjang ni telah uji askar-askar Talut dengan sebatang sungai. Alahai, sungai je pun….

Arakian maka selepas tu pun, hanya mereka yang lepas dengan pepeiksaan akhir tahun oleh DIA pencipta dapat berada di jalan yang finish line tu ada awek-awek yang suci lagi bersih. Bak kata Ustad Seman, kentut awek tu pun wangi. Fuhhh!

Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang beriman dan beramal salih, sesungguhnya mereka beroleh syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; tiap-tiap kali mereka diberikan satu pemberian dari sejenis buah-buahan syurga itu, mereka berkata: "Inilah yang telah diberikan kepada kami dahulu"; dan mereka diberikan rezeki itu yang sama rupanya (tetapi berlainan hakikatnya), dan disediakan untuk mereka dalam syurga itu pasangan-pasangan/isteri- isteri yang sentiasa bersih suci, sedang mereka pula kekal di dalamnya selama-lamanya.
(Al-Baqarah,2:25)

313 vs 1000
1000 vs 3000
3000 vs 10000

Anda nampak permainan dia disitu? Sikit pun, tapi kalau semua macam orang kebulur ratah kapir-kapir tu. Setakat 10000 macam jentik semut bagi mereka.

Errr, bukan itu saya mahu tekankan. Back to ayat tadi. Copy paste sekali lagi ehh. Lihat dengan mata hati jantung buah pinggang dan pundi kencing anda.

‘…………… dan sesiapa yang tidak merasai airnya maka sesungguhnya ia dari pengikut, kecuali orang yang menceduk satu cedukan dengan tangannya…………….’

Penat sangat? Nak minum air sungai tu?? Takde masalah bro! Asalkan jangan teguk 3-4 botol sudah laa. Nanti buncit perut. Dah tak larat nak sambung pergi finish line.

Nak rehat, tidur? Boleh…Tapi jangan overdose. Sampai runtuh 5 tiang islam tu. Bukan senang nak tegakkan balik.

Nak bergitar, berdrum dan berkerincing? Boleh, asal jangan tak ingat dunia dan jiran sebelah sudah lah.

Nak berfutsal, bola tampar dan berugbi? No problem! Asal pakai 3 kuater atau seluar labuh sikit bagi tutup tempurung kepala buruk macam kuali tu.

Nak layan korea, Jepun dan India? Hmmm, yang ni pepandai laa main cak-cak dengan laptop tu bila auntie-auntie tu tunjuk peha dia yang sejuk sangat rasanya. Takut terbakar je mata kita nanti kat sana. Kalau anda ada alas kalis api jahanam takpe laa. Errr, boleh bagi saya satu?

Senyum jelir lidah :P

[Gambar Sekadar Hiasan]

 Jadi, pastikan saya yang mahukan ketemu gadis-gadis dan awek-awek yang tunggu kat finish line tu dapat berlari macam usain bolt. Rugi rasanya tak dapat bercubit-cubitan dan senggol -senggolan dengan mereka.

Anda? Jom la kejar gadis-gadis tu? Yang saudari di sana jangan risau ehh? Bukan lelaki je dapat nikmat ni. Anda pun sama. DIA kan adil?

BraderJepp



Sunday, 14 April 2013

Ehh, Main Nyorok-nyorok Pulak…?

[gambar sekadar hiasan]


Assalamualaikum pembaca. Errr, ada ke pembaca? Ahaha. Ya, saya laa pembaca. Penulisan untuk diri sendiri. Terbaik bukan?

Orang kata, telinga kita paling dekat dengan mulut kita sendiri yang bercakap. Kita jugak, orang pertama yang akan baca apa yang kita tulis. Haa, anda nampak permainan di situ?

Ya, itulah antara tujuan saya menulis. Mengingatkan diri sendiri yang tak teringat. Menyedarkan diri yang tak sedar dan memuji diri sendiri yang tak dipuji. Errr? Ok, sila abaikan yang terakhir. :P

‘Ke mana hilang BraderJepp ni?’

‘BraderJepp ni merajuk ke apa, gaib pulak?’

‘BraderJepp ni main nyorok-nyorok ke apa. Macam budak-budak!’

Ok, saya tahu takde pun orang cakap macam tu. Ahai, biasa laa. siapa nak puji kalau bukan diri sendiri. Orang lain puji nanti, takut jadi lain pulak kan. Lebih baik perasan dari berperasaan. Errr, kaitan??

Baiklah, saya mulai ingin surius. Lihat muka saya(--). Surius bukan? Baik, saya juga minta anda surius. Anda bersedia melihat ke’matured’an saya? Ehehe!

Post ini mungkin lebih kepada misteri kehilangan BraderJepp. Ok, perasan lagi. Ehehe! Dan persoalan kenapa dan mengapa. Jangan risau. Anda tidak perlu menjawab.

Pertama-tama, saya ingin mengucapkan jutaan gulungan dan hamparan terima kasih kepada saudari x$#^%*!/(@. Ambil perhatian, ini bukan mencarut. Ini nama beliau! Takut nanti orang dari kubur sedutan pendekar bujang lapuk akan bangun dari kubur dan tangkap beliau. Lalu dibuat satey dan dihantar kepada satey kajang. Errr. Ok, itu melampau.

Jika anda sedang membaca sekarang, harap anda tak kembang bontot sehingga koyak seluar yang anda pakai sekarang. Wehooo! Nanti malu, blushing pipi merah dan jadi angry bird merah tu. Lalu anda akan dipaksa untuk membunuh hewan-hewan hidung penyet.

Wow! Hebat betul kronologi itu. Ehehe

Agama itu nasihat. Kami bertanya: 'Untuk siapa?' Baginda menjawab, 'Untuk Allah, KitabNya, RasulNya, para pemimpin kaum Muslimin dan bagi manusia umumnya'.
(Riwayat Ahmad no. 16982, Muslim no. 55 dan Abu Daud no. 4944)



Your ‘ frankly said’ telah buat saya terpanah. Dushhh!! Seperti tombak menusuk ke dalam jantung sahabat, Mus’ab bin Umair. Ehhh, siapa tu? Haaa, nanti kita story-story lagi. Ehehe

Sebelum tu, ijinkan laa saya ingin mengulas lagi tentang nama yang saya pilih ini. Biskut Cicah Neslo! Sejujurnya, saya mengaku. Saya amat lah lemah iman. Saya hampir-hampir mengalah untuk menulis. Ya, mungkin disebabkan panahan tadi. Terasa tiada ubat untuk mengubati luka itu.

Namun, saya percaya. DIA sengaja menguji saya. Alaa, macam anda punya buayapren dan gilerpren laa. kalau nak tahu sama ada si dia mencintai anda dengan sepenuh jiwa, raga, dan bakul sampah. 


Alahai… Geli!

Pastinya, anda akan guna pelbagai cara. Ambil fon kawan, dan mesej si dia. Menggoda pelbagai teknik dan tipu muslihat. Pastikan si dia cair atau tidak dengan orang selain anda. Anda pernah buat bukan? Ehehe

Begitu juga, KEKASIH saya. DIA pun akan uji saya. Lagi laa macam-macam. Di landa tsunami, taufan, todak menyerang pun dia akan uji. Entah mampu atau tidak, hanya PERISAI DOA mampu menahan. Cewahhh!

Errr, macam dah lari je…

 So, berikutan berlakunya detik-detik cemas saya ingin berhenti menulis. Saya terasa ingin juga ingin menggunakan khidmat murabbi terchenta saya.

‘Abang, saya nak berhenti menulis laa.’

Dengan macho dan osemnya dia menjawab.
‘Boleh je. Tapi kenapa?’

Ahaha! Jujur! Saya terkejut mendengarnya. Seakan-akan tidak kisah akan diriku ini. Tapi, tiba-tiba tertera ‘typing…’ pada screen whatsapp. Saya membiarkan…

‘Kena kritik ke?’

Wow! Sumpah hebat murabbi terchenta ku. Macam mana dia tahu. Hmmm, mungkin ada ikatan benang emas yang menghubungkan otak ku dengan otaknya. Fuyyohhh

‘Eh, mana abg taw. Haah, pasal nama.’

Itulah jawapan ku. Nama Biskut Cicah Neslo telah menjadi kontroversi dunia. Berikutan Aktiviti Boikot Israel Sedunia (ABIS). Errr, ada ke shotfom tu?? Ehehe! Lalu, mungkin nama ini akan menyebabkan BraderJepp akan diboikot juga oleh seantero dunia.

Ahhh! Mustahil!!!!

Seperti biasa, beliau tenang menjawab.
‘Nama tu NESLO kan? Bukan NESTLO? Dah tu, rilek je laa. Bukan nama sebenar pun.’

Betul, saya amat setuju. YES!! Ada jawapan nak balas dekat saudari tadi. Anda nampak permainan dekat situ? Ehehe

Saya kira, kalau pun saya dipanggil ke medan mahkamah. Saya akan menang kes ini dengan alasan yang konkrit lagi bersimen. Fuhhh

Hmmm, kejap! Bukan itu yang saya mahu tekankan. Bukankah saya sudah jelaskan tentang nama ini? [Baca Tentang Biskut Cicah Neslo]. Nama pun sebenarnya tidak seharusnya kita pandang untuk menilai sesuatu. Sesuatu bukan pada rupa!

Macam buah durian laa. Tengok dari luar. Pergh, berduri seyh! Boleh mati ni kalau makan. Haa, cer try makan sikit. Termuntah- muntah muak pun nak makan lagi.

Tak percaya? Ok, sekarang tengok bunga rafflesia. Lawa gila kan? 1st impression kita?

‘Wow, lawa nya bunga ni. Besar gila kut. Mesti wangi gila-gila ni. Kalau buat perfume ni, pergh! Kalah axe effect dan playboy.’

Haa, cer try bau siket. Koma dua bulan jangan salahkan BraderJepp. Ehehe

[Angel Pakai Gucci]

Nak kasi nampak sikit? Baiklah, saya contohkan karya IncheGabbana, Angel Pakai Gucci. Lihat namanya, GUCCI.

‘Hish, apa dia ni. Letak nama produk laknatullah tu. Tak menggambarkan islam betul’

Wow!!! Takut saya dengar hujah itu.

Anda pernah membaca karya-karyanya? Lihat, nama bukan segalanya bukan? Penulis ada sebab tertentu atas nama yang mereka pilih. Jangan lihat pada luarnya. Tapi pada isinya.

Jangan kau lihat siapa yang berbicara. Tetapi lihat apa yang dibicarakan.
(Saidina Ali)

Bahawasanya, ALLAH Taala tidak melihat pada rupa kamu dan badan kamu. ALLAH hanya pandang pada hati kamu
(Riwayat Muslim dan Ibn Majah)

Senyum sikit…

Tapi…Kenapa neslo?

Ok, itu kerana saya mengalami kegagalan untuk berfikir tentang air apa yang sedap. Lalu, disebabkan cinta akan sahabat-sahabat yang hampir setiap malam minum neslo berjemaah. Saya tertarik untuk mengabadikan memori itu dalam penulisan ini.

Tambahan, masa tu. Akiviti ABIS belum dilancarkan secara meluas. Jadi, seribu kemaafan dari kekhilafan ini. Saya pun manusia macam anda.

BraderJepp


Tuesday, 2 April 2013

Kau lah!! Siapa lagi?...




K.A.U!!!

'Eh, aku ke?'

Anda pun secara otometiknya akan pusing belakang. Buat2 macam bukan anda lah yang saya maksudkan. Alah, tak payah nak toleh belakang ke kiri ke kanan laa. Mmg anda. Ya, kau laa. Siapa lagi?

‘Tapi BraderJepp, kenapa saya? Apa yang saya nya? Saya buat apa tetiba kena tuding jari macam ni?’

Peluh mencurah-curah keluar. Basah. Lenjun. Ahaha!

Maaflah terpaksa menuding jari kepada anda. Ya, anda. Siapa lagi yang saya maksudkan. Tu la siapa suruh baca. Kan dah kena. Padan muka. Bwek!! Buat muka comel sambil jeler lidah. Ok itu gedik.

‘Ceh, menyesal baca post ni’

Ehem! Ada keluhan saya dengar di situ?

Gulp!

Sabar, anda seharusnya bersyukur. Syukur atas nikmat tangan yang DIA kurniakan. Syukur atas nikmat anda ada duit boleh connect internet. Yang membolehkan anda masuk ke laman belog ini dan terpilih untuk menjadi mangsa tudingan jari saya ini. Errr, kaitan??

Ahaha! Ketawa sakan.

Macam murabbi saya kata laa. Dalam dunia ni takde kebetulan. Ya! Semuanya adalah kejadian. Yang dah tertulis kat atas sana. Tu! Tengok atas tu! Ehehe. Mana nampak laa Luh Mahfuz sana tu. Hehe

Mungkin ada antara anda termasuk ke laman ini. Mungkin tergerak hati nak baca. Mungkin tetiba je anda kena hack dengan saya dan laman belog ini keluar. Ehhh? Tapi tahukah anda yang perihal laku anda masuk ke laman ini sama ada sengaja mahupun tidak sudah tercatat di atas sana. Sebelum anda lahir. Malah sebelum nabi Adam a.s diciptakan? Gulp, lamanya.

Wow! Semakin menarik nampaknya…

Dan tahukah anda kenapa anda? Kenapa anda yang terpilih? Untuk membaca post kali ini. Kenapa anda duduk  depan laptop anda atau komputer atau tablet atau SayaTelefon atau apaapa laa. Ok, kita pergi lebih jauh.

Jap, macam mana anda ni boleh berada di mana anda berada sekarang ehh? Anda tak hairan? Kenapa bukan adik dalam kandungan perut ibu anda yang sedang mengandung. Atau kenapa bukan adek2 yang tak berdosa hasil bukti cinta Brader ngn Sister yang tak menyempat nak jadi mak bapak yang kena lempar di mangkuk jamban, longkang, tong sampah!

Eh, ambil tisu. Nanti malu laa org tengok . Tak macho katanya…

Hmmm, pernah anda terfikir? Kenapa dan mengapa?

Ya, semuanya sebab anda peroleh nikmat yang sumpah besar. Lagi besar dari nikmat islam dan iman anda sekarang. Ehhh? Bukan dua tu nikmat terbesar ke??

Habis, agak2 anda kalau anda takde. Anda tak hidup ada dapat nikmat yang sumpah besar gila ni (ISLAM dan IMAN). Tak bukan?

Ya, untung lah anda. Dapat hidup. Dapat lahir ke dunia dan melihat apa yang anda lihat sekarang. Syukurlah anda ye. Cer bayangkan adek2 tak berdosa tadi. Hmmm, kasihan kan?

Tapi! Apa anda ingat semua benda free ke apa? Ehhh, come on laa. Nak masuk tandas pun bayar 20sen ok! Pastu, anda nak senang2 dapat nikmat hidup ni cenggitu je. Cer fikir sikit, siapa bagi nikmat ni. Kalau bukan DIA? Pastu anda dok buat benda tak datangkan faedah pada DIA. Tak malu sungguh!! Puih!

Habis tisu nak kesat Tasik Chini dan Tasik Bera yang melimpah keluar.

Ya, saya rasa sangat malu. Sumpah malu yang amat. Tetiba saya pun terasa laa nak bukak ayat-ayat cinta.

Alhamdulillah atas nikmatMU


Dan (ingatlah) aku tidak menjadikan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadah kepadaku.
(Al-dhariyat,51:56)

Uhuk uhuk uhuk! Ada strepsils?

Ahaha. Nampak permainan dia kat situ? Kalau sudu garpu diciptakan untuk guna masa makan. Kalau nasi dicipta untuk makan. Kalau oren dicipta untuk buat presh oren dan minum. Kalau air dicipta untuk bekukan dan jadi air batu lepas tu letak dalam air oren tadi. Huish! Sedapnya…

‘Errr, BraderJepp ni lapar sangat ke?’

Ya, semua benda dicipta ada fungsi. Dah tu, ahsani takwim (sebaik-baik kejadian) ni hangpa ingat takde fungsi. Ingat nak main futsal, muvee maraton, belajar 24/7 nak dapat 4 flat.

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya".
(Al-baqarah,2:30)

‘Gulp! Aku ke? Tak kan aku khalifah kut. Itu nabi Adam kan?’

Owh, habis nabi Adam dah takde, tak payah sibuk nak jadi khalifah laa. Biar bagi kat kuda dengan angsa je laa jadi khalifah ehh?

‘Alaa, tapi takkan aku. Tu ha tuu. Bagi laa Epul tu. Dia baik, jangan laa bagi aku’

Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal shalih, bagi mereka adalah Surga Firdaus menjadi tempat tinggal.
(Al-Kahfi,18:107)

Berlomba-lombalah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan surga yang luasnya seluas langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan rasul-rasul-Nya. Itulah karunia Allah, diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya. Dan Allah mempunyai karunia yang besar.
( Al-Hadid,57: 21)

Ok, taknak syurga la tu kan. Takpe laa. Bagi Epul sorg2 je masuk syurga. Kita nak duduk mana? Haa, apa ingat syurga tu murah. Senang2 je nak masuk macam tu. Nak kerja pun macam kena ada. Sijil SPM laa. Ijazah dalam bidang kejuruteraan laa. Pengalaman kerja laa itu laa ini laa. Habis sorga?? Ingat murah???

Sesungguhnya (surga) ini benar-benar kemenangan yang besar. Untuk kemenangan serupa ini hendaklah berusaha orang-orang yang bekerja.
(Ash shaffaat,37:60-61)

Ahhh! Siapa pulak potong bawang ni?? Adehh..

..BraderJepp..

P/S: DIA bos kita. Kita kerja dengan dia. Kalau nak dapat sorga yang sumpah mahal tu. JOM kerja betul2. Ehehe